14 Şubat 2024 Çarşamba

Doğru Bilgi

Doğru Bilgi 

Yarattığı; inanan, inanmayan bütün kullarına ve tüm mahlukata sevgi, acıma ve merhamet göstermen "Rahman" ismi ve hakiki dünya olan ahiret hayatında yalnızca kendisine inanan Müminlere merhamet ile cennetini, cemalini ihsan ve ikramda bulunacak olan "Rahim" olan Allah C.C.'nun isimleriyle ve O'na hamd ederek başlıyorum satırlarıma. 

Kıymetli Esenler sakinleri, değerli komşularım ve bu satırları uzak yakın farklı mecralardan okumakta olan takipçilerimiz bu ilk yazımız vesilesiyle cümleyi sevgi, saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum. Gayret bizden tevfik yüce Mevlamızdan. 

Yazımızın başlığını teşkil eden "Doğru Bilgi" günümüz dünyasında en mühim meselelerden birisi olarak bütün ihtiyaçların önüne geçmiş durumdadır. Yaşamakta olduğumuz modern zamanların toplumları ve bunun bir parçası, özeti olan şehrimiz İstanbul ve ilçemiz Esenler özelinde baktığımızda haber kaynaklarımızın genellikle global ölçekteki internet kaynaklı sosyal medya ağları, internet haber siteleri, başta olmak üzere Medya, ulusal ve yerel yayın yapmakta olan televizyonlar ve radyolar, bunların dışında artık günümüzde pek rağbet görmese de yazılı basın gazete, dergi ve kitaplar şeklinde sıralanabilir. 

Uzun senelerdir internet ortamına dijital içerikler üreten araştırmacı ve okur olarak yukarıda bahsi geçen bütün haber kaynaklarını ve bilhassa yazılı matbu eserleri takip eden biri olarak naçizane gözlemimiz genel olarak ciddi bir bilgi kirliliğinin oluşudur. 

Bilgi kirliliğini kısaca iki kategoride inceleyebiliriz; 

Birincisi, kasıtlı, bilerek ve isteyerek yapılan yalan, yanlış ve kirletici bilgilendirmedir ki bu en büyük kesimi oluşturuyor. Sistematik ve profesyonelce yapılan bu kasıtlı yanlış bilgilendirme toplumu en fazla etkileyen ve hemen her konuda manipülasyon oluşturan yanlışa sevk eden bilgilendirmedir. Bu tarza hemen her türlü ortamda rastlamak mümkün. 

İkincisi ise bilmeyerek veya yanlışlıkla ehil olmayanlar tarafından, cahil cesaretiyle tam olarak emin olmadan yapılan yanıltıcı bilgi kaynaklarıdır.

Maalesef gününüz insanı, sorgulamadan, araştırmadan, doğruluğuna iyice emin olmadan duyduğu, okuduğu, veya kanaat edip ihtimal dahilinde olabilecek zanlarını gerçek ve doğru bilgi olduğunu varsayarak kulaktan kulağa veya farklı haberleşme kanallarında ve ortamlarında savunuyor ve ısrarla yaymaya çalışıyor. Ne acıdır ki bazen kendi uydurduğu yalana bir süre sonra kendisi de inanıyor.

İşimize gelmese de doğru bilgi kocaman yalanlardan her daim daha değerli ve kıymetlidir.

Cenab-ı Mevlâmız mübarek kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bizlere şöyle buyuruyor:

“Ey iman edenler! Size bir fâsık bir haber getirirse, onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa zarar verirsiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.” (Hucûrât 6)

Günümüzde internetin cep telefonlarımız vasıtasıyla her an elimizin altında olması, bir konuda veya bir bilgi ve haber hakkında sorgulama ve araştırma yaparak bilgilenmemizi daha kolaylaştırıyor.

Doğru bilgilenmek ve sıhhatli haber almak her dönemde çok önemli bir konu olmuştur. Güvenilir kaynakları tespit ederek ancak doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşabiliriz. Her daim doğru bilgi ve haberlere ulaşabilmek dileklerimle.

Bu vesile ile Esenler Vizyon Haber internet sitemize ve değerli çalışanlarına ve kıymetli yazar ekibine yayın hayatında üstün başarılar dilerim. Takipçi ve okurlarımıza faydalı olmasını yürekten temenni eder, selam ve saygılarımı sunarım.

Vesselam...

Kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…

Beytullah YILDIRIM Esenler Araştırmaları
Yerel Tarihçi Araştımacı Yazar 
esenlerarastirmalari@gmail.com 
İstanbul / Esenler 20.12.2023 

Bu makale 20.12.2023  Tarihinde Esenler Vizyon Haber'de yayımlanmıştır.

📍 Doğru Bilgi 
©️  Beytullah YILDIRIM / Esenler Araştırmaları©  
🌐 https://esenlerarastirmalari.blogspot.com ✅ esenlerastirmalari@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder