Esenlerde yetişen Boşnak bir profesyonel Türk Milli futbolcusu olan merhum Şaban Kartal. Bir zamanlar Esenlerin çamurlu, tozlu, toprak sahalarında başlayan futbol sevdası ve hazin bir sonla nihayetlenen bir hayat serüveni hakkında Esenler Araştırmaları kapsamında hazırlanmış bir araştırma yazısı.
Sporcu Şaban Kartal, 1952 senesinde, eski ismi ile Yugoslavya’da doğmuştur. Sporcu futbola minik yaşta Yugoslavya’nın Veleş şehrinde başlamış. Muhacir olarak yine küçük yaşta ailesi ile birlikte İstanbula göç ederek Esenler'e yerleşmişler. Mahalle arasındaki boş arsalarda toprak sahalarda futbol oynamaya devam eder.
Evlad-ı Fatihan olan Balkan muhaciri, Bosna Hersek’ten gelme Boşnak kökenli olup tekstil sektöründe çalışan emekçi bir ailenin 6’sı erkek toplam 8 çocuğundan biriydi. Asıl mesleği tekstil sektörü örme işi olan trikotajcılıktı. Bu mesleği Yugoslavya’da öğrenmiş ve Türkiye’de futbolu amatör oynadığı senelerde hayatını triko dokuma sanayinde çalışaya devam ederek kazanmıştı.
Futbolcu olarak Türkiye’deki ilk lisanslı kulübü de amatör takımlardan olan İstanbul, Küçük Ayasofya Spor’dur. Kasımpaşa Spor’da profesyonel lisanslı futbolcu olmuştur. Daha sonra yapılan seçmelerde Genç Milli Takım’a seçilir. İstanbulspor’da oynadığı başarılı futbol ile alkış toplayan Şaban Kartal’ı Zonguldakspor’lu yöneticiler transfer eder.
Şaban Kartal, Zonguldakspor’da 1973-76 futbol sezonları arasında oynadığı 70 resmi müsabakada 14 gol kaydeder. 1975-76 sezonunda küme düşme tehlikesi atlatan Beşiktaş, yaptığı birçok transferin yanında Zonguldakspor’dan Şaban Kartal ile Selçuk’u da alır. Şaban, soyadı gibi olan “Kartal”a gider.
- Yugoslavya’da temelden verilen bir futbol kültürü var. Saha, tesis bol. Çok sayıda futbol okulları, çocukları daha baştan eğitiyor. Ama bir futbolcunun maddi olanakları açısından Türkiye daha avantajlı.
Şeklinde diyerek Trkiyede o dönemlerde populer olan Yugoslav futbolu ile Türkiyedeki şartları ve imkanları açıklayarak değerlendirme yapmıştır.
Şaban Kartal, sol ayaklı, hızlı, güçlü ve mücadeleci bir futbolcuydu. Topun nereye geleceğini sezmede özel bir yeteneği vardı. Ama attığı goller kadar, daha çok kaçırma özelliğine de sahipti.
Fenerbahçe’ye karşı oynadığı başarılı oyunlarla tanınan Şaban Kartal için taraftarlar arasında “Ver Şaban’a gitmez yabana” sloganı çok meşhurdu.
Sporcu, Türk sinemasının ünlü komedyeni Kemal Sunal, filmlerinde maalesef menfi olarak kulandığı Mübarek üç ayların ilki olan “Şaban” ismiyle bir tipoloji oluşturmuştu. Şaban Kartal sahadaki en ufak hatasında rakip takım taraftarları tarafından genellikle bu şekilde alay konusu olurdu.
Şaban Kartal, 6 sezon futbol oynadığı “Kara Kartal” BJK Beşiktaş’tan 1982’de İskenderunspor’a gider, oradan da Sirkeci’ye gelerek 1985’te futbol hayatını bitirir.
Futbol kariyerinden sonra serbest ticaretle uğraşmaya başlar. Fakat işler iyi gitmez artık iflasın eşiğine gelir. Nihayetinde maalesef 8 Eylül 1998 tarihinde Ataköy’de oturduğu apartmanın parmaklıklarına kendini elektrik kablosuyla asarak intihar eder. Şaban Kartal arkasında muhteşem bir futbol geçmişi bırakır ancak intihar sebebine dair tek bir not bırakmaz.
Bir zamanlar Esenlerdeki top sahalarında futbol oynayan Boşnak bir Şaban Kartal vardı, bu vesile ile kendisine rahmet, hatırlayanlara ve unutmayanlara selam olsun.
Kalın sağlıcakla, selam ve dua ile…
Beytullah YILDIRIM Esenler Araştırmaları
Yerel Tarihçi Yazar
esenlerarastirmalari@gmail.com
İstanbul / Esenler 05.01.2024
Esenler’de Spor Futbolcu Şaban Kartal
Başlıklı, Esenler'in yakın tarihine ait Boşnak futbolcu Şaban Kartal'in ibretlik hayat hikayesinin özeti.
Esenler Araştırmaları kapsamında hazırladığım yazımda.
Bağlantıdan fotoğrafın üzerine tıklayarak makaleyi okuyabilirsiniz.
Esenler Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Beytullah YILDIRIM / Esenler Araştırmaları©
📍 İstanbul, Esenler Vizyon Haber. 31 Aralık 2023.#EsenlerAraştırmaları #BeytullahYıldırım #esenlervizyonhaber #Esenler #spor #futbol #ŞabanKartal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder