28 Haziran 2022 Salı

Esenler Yavuz Selim Tarihi Ayvalıdere Çeşmesi

Esenler Yavuz Selim Tarihi Ayvalıdere Çeşmesi

Esenlerin Tarihi Çeşmeleri

Esenler, Namık Kemal Mahallesinde, Namık Kemal Caddesi üzerinde, Yavuz Selim Cami yanındaki tarihi Ayvalıdere çeşmesi. Çevre düzenlemesi yapılarak bir pakın içerisinde restorasyon sonrası görünümü.

Ayvalıdere Çeşmesi, Osmanlı Devleti dönemi haritalarda yakınında Ayvalıdere taş köprüsü ile birlikte çizimlerde yer alıyor. Maalesef çeşmenin kitabe bölümü boş olup kitabesi günümüze ulaşamamıştır. 1,15×3,15×3,60 metre boyutlarında, dikdörtgen formlu, kesme taştan, iki tane maşrapalığı olan bir yapıdır. Osmanlıca bazı haritalarda Ayvalıdere’nin kuzey istikametindeki ucunda Ayvalıdere Çeşmesi adında bir çeşme işaretlenmiştir. Bu çeşmenin bugün Yavuz Selim olarak anılan çeşme olduğu tahmin edilmektedir. Eser 08.03.1995 tarih ve 6442 sayılı İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Sene 2018.

📍 Esenler Namık Kemal Mahallesi Tarihi Ayvalıdere Çeşmesi. 2018. 

Beytullah YILDIRIM Esenler Araştırmaları 

#BeytullahYILDIRIM #EsenlerAraştırmaları #EsenlerNostalji #EsenlerKayakamlığı #EsenlerBelediyesi #istanbul #Esenler #Atışalanı #Avas #Litros #Köyiçi #EsenlerTarihiEserleri  #EsenlerNüfus #EsenlerOsmanlı #EsenlerDörtyol #Üçyüzlü #FerhatPaşaÇiftliği #EsenlerTarihi #Esenlerharitası #AyvalıdereÇeşmesi #NamıkKemalMahallesi 

🎬 Esenler Araştırmaları Youtube: https://bit.ly/3OCzsl4

🌐 Esenler Araştırmaları Blok: https://esenlerastirmalari.blogspot.com 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

Beytullah YILDIRIM / Esenler Araştırmaları©

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder