29 Haziran 2022 Çarşamba

Esenler Tarihi Esenler Davut Paşa Kışlası

Esenler Tarihi Esenler Davut Paşa Kışlası

Esenler Davut Paşa Kışlası

Osmanlı Devleti zamanında, Davutpaşa Kışlası veya Davutpaşa Sahrası Rumeliye sefere çıkan Kapıkulu birliklerinin ilk menzili ve ordugahı konumundadır.

İstanbul'un II. Mehmed tarafından fethinden sonra Yeniçeri Ocağının ilgasına kadar olan süreçte Avrupa'ya sefere çıkan Osmanlı ordusunun toplanma merkezi olarak kullanılmıştır. Ordunun uğurlandığı sahra olan ve bütün dönemlerde askeri amaçlarla kullanılmış bulunan bu mevkinin yerleşim planları II. Beyazıt'ın veziriazamı Koca Davut Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için burası Davutpaşa Sahrası (daha sonra Davutpaşa Kışlası) olarak anıla gelmiştir.

Cumhuriyet döneminden sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesine girmiş ve Davutpaşa'ya askeri tesis yapılmıştır.

Daha sonra TSK'nin girmiş olduğu küçülme politikası ile bu yerleşim birimi boşaltılmış, Yıldız Sarayı'nın iyice yıpranmasından dolayı yeni bir yerleşim alanı arayan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Davutpaşa'ya taşınmaya karar vermiştir.

Günümüzde ise Esenler ilçesinin 5 km batısında konumlanmış Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi olarak geçen yerleşim birimidir. Şu an için Yıldız Merkez Yerleşkesinde bulunan bölümlerden bazıları Davutpaşa Yerleşkesi'ne taşınmıştır.

📍 Fotoğrafta, Esenler, Davutpaşa Kışlası sahrasında Osmanlı süvari zabitleri 1900'lü seneler.

Beytullah YILDIRIM Esenler Araştırmaları 

#BeytullahYILDIRIM #EsenlerAraştırmaları #EsenlerNostalji #EsenlerKayakamlığı #EsenlerBelediyesi #istanbul #Esenler #Atışalanı #Avas #Litros #Köyiçi #EsenlerTarihiEserleri  #EsenlerNüfus #EsenlerOsmanlı #EsenlerDörtyol #Üçyüzlü #FerhatPaşaÇiftliği #EsenlerTarihi #Esenlerharitası #Osmanlı #DavutPaşa  #DavutPaşaKışlası 

🎬 Esenler Araştırmaları Youtube: https://bit.ly/3OCzsl4

🌐 Esenler Araştırmaları Blok: https://esenlerastirmalari.blogspot.com 🇹🇷🇹🇷🇹🇷 

Beytullah YILDIRIM / Esenler Araştırmaları©

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder